HOME TUITION- QUANTITATIVE APTITUDE SIMPLE INTEREST MATERIAL

HOME TUITION QUANTITATIVE APTITUDE SIMPLE INTEREST  MATERIAL :


material on simple interest

simple interest :

SI = PTR/100

P = PRINCIPLE AMOUNT

T = TIME PERIOD

R = RATE OF INTEREST

FIND SIMPLE INTEREST ON 6000 RS FOR 5 YEARS AT 8 % ANUM?
I = PTR/100
(6000*5*8)/100

2400

IN WHAT TIME THE SIMPLE INTEREST ON 4000 RS AT 6% PER ANUM BE 960 RS?
T = 100ST/(PR)

(460*100)/(4000*6)

AT WHAT RATE PERCENTAGE PER ANUM DO THE SIMPLE INTEREST 1800?
P = 18000

T = 5

SI = 2700
R = 100SI/(PT)

= 18000

FIND THE SIMPLE INTEREST ON 24000 PER 8 YEARS 4 MONTHS AT 3 PERCENTAGE PER ANUM?

4 MONTHS = IN A YEAR 12 MONTHS

SO 4/12

1/3

I = (24000*3*8(4/12))/100
FIND SIMPLE INTEREST ON 8000 RS PER 3 YEARS 3 MONTHS AT 4(1/2)% PER ANUM?
8000* 3(1/4)*(9/2)
……………….

100

90*13

1170

FIND THE SIMPLE INTEREST ON 1200 RS PER 9 MONTHS AT 2 PAISE PER RUPEE PER MONTH?
P = 1200

T = 9/12

R = 2 PAISE PER RUPEE PER MONTH

24

(1200*9*24)/(12*100)

216

A PERSON BORROWED CERTAIN AMOUNT AT 18% PER ANUM SIMPLE INTEREST FOR 2 AND HALF YEARS THE

TOTAL AMOUNT TO BE REPAID AFTER 2 AND HALF YEARS IS 7250 FIND THE SUM?
AMOUNT = P +I

A = P+I

P + (PTR/100)
P = A/(1+(TR/100))

7250/(1+((5/2)*(18))/100)
2ND METHOD:

A = P+ I
P+I = A

100+45 = 150

100 *50 150 *50

5000 7250

CERTANIN SUM OF MONEY WAS LENT AT 5% PER ANUM SIMPLE INTEREST PER 6YEARS

IF THE SUM AMOUNTS TO 9100 FIND THE SUM LENGTH?

SAY PRINCIPLE AMOUNT 100

A = P+SI
130 = 100 + 30 TR = 5 *6 = 30

130*70 = 100 * 70
9100 7000

THE RATE OF THE INTEREST FOR THE FIRST 2 YEARS IS 3% PER ANUM FOR THE NEXT 3 YEARS IS 8% PER ANUM

AND THE PERIOD BEYOND 5 YEARS IS 10% PER ANUM IF A MAN GETS 15200 RS AS SIMPLE INTEREST PER

6 YEARS HOW MUCH MONEY DID HE DEPOSITE?
FIRST 2 YEARS 2* 3

6

NEXT 3 YEARS 3*8

24

LAST YEAR 1*10

10
40%
P = 100 SI = 40

40 …………..15200

100…………..?
(100*15200)/40

38000

WHAT SUM OF MONEY WILL BE AMOUNTS TO 747.50 PAISE IN 3 YEARS THE RATE OF INTEREST IN 4% 5% AND 6%

DURING FIRST 2ND AND 3RD YEAR RESPECTIVILY?
A = P+I
100 +I

I = 4 +5 +6

15

A = P+I

100+15

115

115 ……..747.50

100……….?

(100*744.50)/115

650 RS

A CERTAIN SUM OF MONEY AMOUNTS TO 3120 AT 4% INTEREST AND 3240 AT 8% INTEREST FIND THE PRINCIPLE AMOUNT AND TIME PERIOD?
P = SI +P
3120 ……… 4%
3240 ………8%
8-4 = 4
3240 – 3120 = 120
4%……….120

100%………..?
3000

A PERSON A LENT 600 RS TO B FOR 2 YEARS AND

150 RS TO C FOR 4 YEARS AND RECEIVED ALL TOGETHER FROM BOTH 90RS AS SIMPLE INTEREST

FIND THE RATE OF INTEREST?

SI(A) +SI(B) =

SI (A) = 600 *2 = 1200

SI(B ) = 150 * 4 = 600

1800……..90RS

10………?
(100*90)/1800
5%

WHAT SUM OF MONEY WILL AMOUNTS TO 520 IN 5 YEARS ND TO 568 RS IN 7 NYEARS AT SIMPLE INTEREST

FIND THE RATE OF INTEREST?
520—–5 YEARS

568 …..7 YEARS
2 YEARS —- 48
A = P + SI
2SI = 48

SI – 24
FOR 5 YEARS = 5 *24 = 120
P = 5 YEARS AMOUNT – 5 YEARS SIMPLE INTERETS
520 – 120
400
400………24

100……….?
6%

A CERTAIN SUM WAS KEPT AT SIMPLE INTEREST FOR 2 YEARS AT A CERTAIN RATE HAD IT BEEN PUT AT 3 %

HIGHER IT WOULD HAVE FETCH 300 RS MORE FIND THE SUM?
1 YEAR ……..3%
2 YEARS ……..6%
6%…………….300
100%………………?
5000

4000 RS DIVIDE INTO 2 PARTS SUCHTHAT 1 PART IS INVESTED AT 35 AND OTHER AT 5% WITH

ANNUAL INTEREST FROM BOTH THE INVESTMENTS IS 144 RS FIND EACH PART?
ALLIGATION METHOD

4000

3% 5%

120 200
144
200-144 = 56 24=144-120
56 : 24

7 : 3
10 PARTS………..4000
7 PARTS…………?
2800

3 PARTS ..2100
SOME AMOUNT OUT OF 7000 RS WAS LENT AT 6% PERCENT PER ANUM AND THE REMAINING AT 4% PER ANUM

IF THE TOTAL SI FROM BOTH THE FRATIONS IN FIVE YEARS WAS 1600 RS FIND SUM LENT AT 6% PER ANUM?
7000
6% 4%

420 280
5 YEARS 1600

1 YEAR ?
320
420 280

320

40 100
2 : 5
7 PARTS 7000
2 PARTS 2000

IN HOW MANY YEARS THE SUM OF MONEY BECOMES DOUBLE ?
+P
P………….>2P
+100
100…………>200

5%
100/5
20

METHOD 2

SI = PTR/100
P = PT5/100
20

AT WHAT RATE PERCENT A SUM OF MONEY BECOMES 4 TIMES OF ITSELF IN 20 YEARS?
+300
100……..>400

15

A SUM OF MONEY DOUBLES ITSELF IN 7 YEARS IN HOW MANY YEARS WILL IT BECOME 4 TIMES OF ITSELF?
+100

100…………>200 7 YEARS

+300
100…………….>400 21 YEARS

A CERTAIN SUM OF MONEY AMOUNTS TO 2613 RS IN 6 YEARS AT 5% PER ANUM

IN HOW MANY YEARS WILL IT AMOUNTS TO 3015RS AT THE SAME RATE?
SI P A

30 100 130

SI+P 6 YEARS
2613………….>5%

3015 ………….5%
130……….2613

150………….3015

100 50
50/5

10 YEARS

THE DIFFERENCE BETWEEN INTEREST RECEIVED FROM TWO DIFFERENT BANKS ON 500 RS PER 2 YEARS IS 2 RS 50 PAISE

FIND THE DIFFERENCE BETWEEN THEIR RATES?
P =500 T = 2 YEARS

DIFFERENCE IN INTEREST = 2.50
PRINCIPLE IN INTEREST = 2.50

PRINCIPLE = 500*2

1000 KG
1000………2.50
100……..?

.25%

Comments

Popular posts from this blog

Home Tuition

Home tuition provides 1-10th cbse /icse and btech engineering home tuitions in hyderabad

HOME TUITION CAPSULE ON QUANTITATIVE APTITUDE PERCENTAGES MATERIAL